MASSAGE

Hvad er massage?

Der findes mange forskellige typer af massage. Den fysiurgiske massage, er en dybdegående massage, hvor musklerne følges og masseres i dybden. Massage kan bruges som afstressende behandling eller som behandling af et specifikt problem, f.eks. sports- eller arbejdsskader.

Fysiologisk massage har en lang række helbredende virkninger. Blandt andet øges blodgennemstrømningen og affaldsstofferne udskilles fra muskelvævet. Dermed forbedres bevægeligheden i muskler og led.

Massage styrker immunsystemet og virker smertestillende, da kroppen udskiller endorfiner, der er kroppens naturlige morfinstof. Massage sænker blodtrykket og giver en dybere og lettere vejrtrækning. Massage forkorter restitutionstiden efter muskelskader og hjælper muskelfibrene i at hele sig og undgå arvæv.

Massage er gavnlig for alle uanset køn og alder.

Massage kan behandle og afhjælpe specifikke problemer som fx golf/tennisalbue, spændingsrelateret hovedpine, iskiassmerter, overbelastningsskader m.m. Desuden giver massage en stor oplevelse af velvære og virker afstressende for både krop og sjæl.

Stress
Vi kender alle sammen til en stresset periode, hvor vi har for mange ting om ørene, eller der sker ændringer i vores liv, som vi skal lære at leve med. Stress kan vise sig gennem forskellige symptomer, der enten optræder enkeltvis eller i kombination. Når kroppen gør opmærksom på stress, viser det sig oftest ved følgende symptomer: muskelspændinger, overfladisk vejrtrækning, myoser, hovedpine, mavesmerter, forhøjet blodtryk, uro i kroppen, søvnbesvær og træthed.

Muskelspændinger
Når muskler spændes, bliver muskelfibrene tykke og lukker delvis for blodgennemstrømningen. Derved ophobes der affaldsstoffer, og musklen kommer derfor til at mangle ilt, der er en forudsætning for, at den kan slippe spændingen igen. Dermed begynder en ond cirkel, for muskelspændinger giver smerter, der automatisk får en til at spænde yderligere. Den samme situation opstår for åndedrætsmusklerne. Når åndedrætsmusklerne er spændte, kan brystkassen ikke give ordentligt efter, hvilket er en forudsætning for en dyb vejrtrækning. Vejrtrækningen bliver derimod kort og overfladisk.

Myoser
Hvis muskelspændinger optræder i en længere periode, kan de udvikle sig til myoser. Myoser er indkapslede muskelspændinger med dårlig blodgennemstrømning.